2020 תיזכר כשנה שבה העולם כולו עבר לפורמט של עבודה מרחוק * מי שיידע לנצל את ההזדמנות יוכל להפוך את משבר הקורונה לפלטפורמה של התייעלות טכנולוגית, חיסכון כלכלי ואף שיפור אבטחת המידע הרשתי * טל קרבר מבזק בינלאומי, המתמחה ביישומי הענן של מיקרוסופט, מספר על פתרונות הענן האופטימליים לארגון שלכם
טובי האנליסטים שוברים את הראש כבר מראשית שנת 2020 בניסיון לנתח את השפעות הנגיף COVID-19 על האופן שבו נתנהל בעתיד. סיטואציה שבה עולם שלם נכנס לסגר היא תרחיש שבודדים, אם בכלל, ציפו לו כשנודע על התפרצות המגפה בווהן שבסין – אבל דומה שיש תחומים שבהם ההיערכות המוקדמת הייתה כמעט אופטימלית.
דוגמה מוחשית לכך ניתן לראות באופן החלק, יחסית, שבו עברנו להתנהלות ממוחשבת מרחוק. הרגלי בסיס שהתקבעו במשך דורות נמחו כהרף עין ולפתע מתברר שלא צריך "לצאת לעבודה" כדי לעבוד ואין צורך "ללכת לבית ספר" כדי ללמוד. הסבר אפשרי לכך ששינוי כל כך יסודי התקבל בצורה טבעית, כמעט, הוא שמדובר בתופעה שניצניה נראו הרבה לפני משבר הקורונה. תקשורת ממוחשבת היא הגורם שמניע את העולם במאה ה-21 ובעשור האחרון התקשורת הזו עברה שינוי רדיקלי עם פריחת הטלפונים החכמים, שהעבירו חלק עצום מפעולות המחשוּב שאנחנו מבצעים לפורמט נייד. הנחיות משרד הבריאות, אם כך, שימשו בסך הכול זרז למהלך שנועד לקרות וכעת הוא כבר עובדה מוגמרת: העולם עובר לתקשורת מרחוק ומי שלא עשה את זה לפני משבר הקורונה, נדרש למהר ולהדביק את הפער.
"רוב הארגונים במשק נאלצו לעבור לפורמט של עבודה בגלישה מהבית", אומר טל קרבר, המשמש כ- Microsoft Technology Leader בבזק בינלאומי, "המשמעות מבחינתנו היא עלייה של קרוב ל-40% בדרישות לספק פתרונות טכנולוגיים שיאפשרו לעובדים גישה מהבית למחשבים והכי חשוב ברמת אבטחת מידע גבוהה ביותר על מנת לשמר את מערך המחשוב בטוח ופרודוקטיבי. האתגר המרכזי של עולם התקשורת הוא להציע פתרונות מדויקים שמאפשרים לקדם את הארגון לעבודה מרחוק ולשמור על התוכן הארגוני מאובטח לפי אותם נהלים הדרושים לתפעול מקומי . למעשה, אם מנצלים נכון את הכלים הטכנולוגיים, במקרים רבים ניתן אפילו להשיג רמת אבטחת מידע גבוהה יותר.
התמחות בהעברת משאבים לסביבת הענן
קרבר בעברו מילא מס' תפקידים בתחום טכנולוגיית מידע בחברת מיקרוסופט ונמנה כעת בצוות הענן החטיבתי האמון על שימוש בטכנולוגיית מיקרוסופט בבזק. קרבר מביא לחברת התקשורת וה IT הגדולה בישראל את הכלים המתקדמים ביותר של ענקית התוכנה מסיאטל. כשמדברים על המעבר הגלובאלי לעבודה מרחוק, הוא שולף יותר מעשור של ניסיון בתפעול מיקרוסופט אז'ור (Microsoft Azure), שירות הענן של מיקרוסופט – מערכת שמספקת מגוון עצום של שירותי מחשוב ועוצבה מראש ככזאת שמתמחה במתן מענה למפעילי רשתות ארגוניות.
"אנו מתמקצעים בעולם הענן של מיקרוסופט ויכולים לספק כמעט את כל הפתרונות שארגונים מחפשים בימים האלה", אומר קרבר ומפרט על קצה המזלג: "להעביר משאבים לסביבת ענן, לייעל את הסביבה הארגונית מבחינת אבטחת מידע, לשדרג את מערכות המחשוב והמידע וכמובן, לבנות פלטפורמות לעבודה מרחוק".
את כל הדברים הללו קרבר וצוות מומחי הענן של בזק בינלאומי מתחייבים לעשות תוך הרחבה וניצול אופטימלי של ההיצע העצום של היישומים שמציעה תוכנת Office365, הקיימת כיום במרבית מערכות ההפעלה הממוחשבות ומסונכרנת עם מערכת מיקרוסופט Azure. "אנו מציעים פתרונות עבור ניהול זהויות של המשתמשים השונים, ניהול משאבים בענן, אבטחת מידע, ניהול התקנים (MDM) וניהול אפליקציות. בקיצור – אנו מספקים פתרונות מדויקים על מנת לייעל את סביבת ה-IT של הארגון".
העולם עובר ל-VDI
בבסיס הטכנולוגיה שמאפשרת התחברות מרוחקת לרשת הארגונית מבלי לפגום באבטחת המידע עומד ביטול, דה פקטו, של המחשבים במשרד. התהליך המהפכני הזה מתבצע באמצעות VDI – מונח שבא לתאר וירטואליזציה של תחנות עבודה (Virtual Desktop Infrastructure). המשמעות היא שהמשתמש המרוחק לא נדרש להתחבר למחשב אישי בכדי להתחבר לסביבה האישית שלו סביבה זו תסופק למשתמש ע"י שרת מרוחק בסביבה מאובטחת ביותר, אבל עם היתרונות של אבטחת מידע ושל אבטחת זהויות", אומר קרבר, "היתרון הראשון די ברור: גמישות כמובן. אנחנו מדברים על עבודה מהבית אבל זה כמובן לא מוגבל לשם – ההתחברות יכולה להתבצע מכל מקום ומכל התקן, והעובדים יכולים לנהל שגרת עבודה, לשתף קבצים ולתקשר כאילו הם יושבים אחד ליד השני במשרד".
ייעול, ניהול ושליטה מרכזית
מאחר והדסקטופ מתארח ע"י השרת הארגוני, הדבר מאפשר לארגון להתייעל בכל מה שקשור לניהול טכנולוגיות. לארגון יש אפשרות לעצב את סביבת העבודה של המשתמש מבלי להתחשב במגבלות טכניות הנובעות מעבודה על מחשבים אישיים, שם דגמים שונים מכתיבים אופי עבודה שונה ודורשים התחשבות בדרישות חומרה שלא קיימות בענן.
"VDI מאפשר למשתמשים לגשת לסביבה שלהם מכל מקום ומכל התקן, כפעילות מקומית מהמשרד, בנוסף ניהול מכונות שולחניות פיזיות יכול להיות כאב ראש די מורכב.VDI יכול לסייע בהפחתת ניהול זה על ידי מתן אפשרות לארוז יישומים ספציפיים אליהם המשתמשים יכולים לגשת בנפרד כהתקנה בשולחן העבודה המקומי שלהם והייעול מגיע כמובן עם ערך מוסף ברמה הלוגיסטית: אין צורך להשקיע בחומרה – מחשבים פיזיים, שדורשים התקנה, תחזוקה ותיקונים;
הפחתת עלויות באמצעות VDI הכרחית ויש לחשוב עליה בקפידה בכל התחומים בהם מדובר. מודל החזר השקעה (ROI) יכול עם זאת להראות כי VDI מקטין את הוצאות ניהול ההתקנים, עלויות אנרגיה ואפילו עלויות הצוות שכן הדבר מאפשר להתמקד בניהול סביבת IT.
"כדי לבצע מעבר ל-VDI אין צורך לבצע התאמות אדריכליות, כי מדובר בסביבה וירטואלית", אומר קרבר, "אין צורך להחזיק בצוות IT שינהל את הסביבה הממוחשבת ואין עלויות חומרה נלוות. אין אפילו תלות במקום פיזי שבו ממקמים את השרת. הכול נעשה בתצורת WEB. לכן כשאנחנו ניגשים לארגון שמעוניין לעבור לניהול של עבודה מרחוק, או באופן עקרוני להתקדם לעבודה בענן, אנו מקימים עבורם אפיון מדויק הכולל פתרון מותאם לדרישת הארגון, ומתמקדים בפתרון מקצועי מדויק ומחושב הכולל ניתוח עלויות ואופטימיזציה, אנו מיישמים ROI- מודל כלכלי להחזר השקעה, שיהפוך את המהלך המתבקש למהלך משתלם".
דבר ראשון: אבטחת מידע בענן
הגמישות והייעול הכלכלי שנלווה למעבר למודל של עבודה מרחוק אמנם משמעותיים לכל ארגון תאב הצלחה – אבל אם יש נקודה אחת שעוררה בעבר לא מעט חששות מכניסה מלאה לעולם הזה היא נושא אבטחת המידע. ארגונים שהשקיעו הון באבטחת מידע חששו להיחשף בעקבות התחברויות ממקורות חיצוניים. החשש אמנם מובן – אולם לא מתכתב עם העידן הנוכחי. הטכנולוגיה בימינו מאפשרות להשאיר את החשש מאחור להתקדם לטכנולוגיה מאובטחת של העתיד.
"פלטפורמה של VDI מספקת סקיוריטי ברמה מאוד גבוהה מדובר בסביבה היברידית מאובטחת", מדגיש קרבר. "מאחר ואין לעובד אפליקציות ופיצ'רים מיותרים, זה מאוד עוזר לנו לשמור על הסביבה שלו מאובטחת. כל מה שקשור באינטראקציה, בהתקני הפלט, נשאר בתוך סביבת ה-VDI ולא יוצא ממנה".
ומעבר לכך, אומר קרבר, office 365 מספק שורה של הרחבות ופתרונות שיאפשרו למקסם את נהלי אבטחת המידע בארגון: "מרבית הארגונים כבר עובדים כיום עם אופיס ומחוברים לענן הכולל דואר הארגוני, מערכות טלפוניה, Teams וכו'. כיום, כשכולם עוברים לעבודה מרחוק, הם לומדים לגלות את היתרונות שהמערכת הזו יודעת לספק גם בעולם הסקיוריטי. קיימות כיום חבילות אבטחת מידע מיוחדות לארגונים שעובדים בענן, שנועדו לאבטח ארגונים ברמת ההתקן, ברמת זהות המשתמש, ברמת האפליקציה או בגישה לארגון. פתרונות אלו מאפשרים לארגון לבצע ניטור של כל מה שקשור בטיים אנד סקיוריטי, לנהל הרשאות משתמשים יכולות שליטה ובקרה עבור מידע כשאותו משתמש ניגש מהמכשיר שלו למידע הארגוני".
העתיד כבר כאן
משבר הקורונה לא יישאר כאן לנצח אבל העולם שאחרי בהלת COVID-19 לא יהיה דומה למה שהיה כאן לפני 2020. אנשים לא ימהרו לצאת למסעות טרנס אטלנטיים לטובת פגישות עבודה וגם לא לשוב ולהצטופף במשרדים נטולי פרטיות ומרחב אישי אחרי שלמדו שאת אותה עבודה בדיוק ניתן לקיים בעזרת חיבור מרחוק. את המשבר העולמי של 2020 ישרדו הארגונים שידעו לזהות את התהליכים הגלובליים והשתמש בהם כמנוף לייעול ולשיפור העסק. ובהקשר זה אפשר לקבוע שמי שיידע לעלות על הענן ולנהל משם את העניינים יזכה בעמדת פתיחה משופרת לעומת מי שיתעקש להיתקע במשרד.
רוצים לשמוע עוד ?
אנחנו כאן בשבילכם –
שני גבאי, מנהלת שיווק למוצרי הענן בבזק בינלאומי shanigab@bezeqint.co.il